torstai 2. elokuuta 2012

Korillinen filosofiaa

Yöpöytäni ja sen vieressä oleva kori ovat täynnä filosofiaa,  vanhaa ja uutta. Aiheellisesti joku voi kysyä, mitä mieleeni on jäänyt. Lohduttavaa ja rauhoittavaa on oppia tietämään, kuinka vähän perimmäisistä ihmistä koskevista asioista tiedetään. Liioittelematta voin sanoa, että kuka hyvänsä vastaani asteleva tietää yhtä paljon ellei erehdy luulemaan tietävänsä enemmän kuin filosofit. Filosofit nimittäin tietävät sen etteivät tiedä.

Sokrates etsi totuutta turuilta ja toreilta. Hän haastatteli köyhät ja rikkaat, oppineet ja oppimattomat, nuoret ja vanhat, totuutta löytämättä. Oraakkelin väite, että hän, Sokrates olisi viisain kaikista ihmisistä, ei tyydyttänyt. Kysymyksillään Sokrates kuitenkin tuli kylväneeksi varhaiset demokratian siemenet ja rakkauden filosofiaan, viisauden etsintään.

Georg Henrik von Wright kirjoitti 1987-1991 nerokkaan esseesarjan "Minervan pöllö". Vaikka filosofit eivät pyri ennustamaan tulevaisuutta, niin näissä esseissä kyllä  piirtyy eurooppalainen kulttuuri Renessanssin loistavista päivistä surkeaan nykyisyyteen ja ankeaan loppuun.


Ei kommentteja: